Tumo

Haagse Bosan Cup 3-5 juni

Het weekend van 3 tot en met 5 juni stond in het teken van de Haagse Bosan Cup. Aan dit toernooi deden negen turnsters van TUMO mee.

Op zondag 4 juni, was Maud Jongsma in de middag aan de beurt om haar wedstrijd te turnen. Al voor Maud aan haar wedstrijd begon, merkte zij op dat ze tegen turnsters moest die tijdens de districtsfinale sterker waren gebleken. Desondanks liet Maud haar schouders niet hangen, maar ging ze er vol voor! Met een positieve instelling ging zij haar eerste toestel op. Ze turnde een nette vloeroefening. Haar arabier streksalto was netjes, na haar salto voorover moest ze goed haar best doen om stil te blijven staan, maar dit lukte en haar loopoverslag was nagenoeg perfect. Ook de jury wist niet heel veel negatiefs te verzinnen aan haar oefening. Ze kreeg minimale aftrek en behaalde een 11,8. Met dit cijfer was zij eerste van haar groepje en daarmee was de toon van de wedstrijd gezet. Maud had op het eerste toestel al laten zien er klaar voor te zijn om te strijden!

Het tweede toestel sprong ging ook erg lekker. Waar sommige andere turnsters voor de moeilijkste sprongen gaan, houdt Maud het redelijk “safe” met haar overslag. Daar staat dan wel weer tegenover dat ze die ontzettend netjes uitvoert. Ook de jury zag dit en gaf haar op dit toestel een 11,1 en een zevende plaats.

Bij brug turnde Maud netjes, maar had zij wel twee “stopjes” in haar oefening. Spannend wat je cijfer wordt dan en op welke plaats je eindigt! Ondertussen moesten meerdere turnsters uit haar groepje de brug voortijdig (1,2 en soms zelfs 3 keer) verlaten. Wat dan weer hoop voor Maud gaf op een goede klassering. En dat bleek aan het eind ook. Op brug werd Maud met 9,9 punten vierde! Helaas net naast het podium, maar een ontzettend goede plaatsing.

Als laatste toestel balk. Aangezien dit een toestelwedstrijd was, maakte het niet veel uit wat Maud op dit toestel zou doen. Zou het goed gaan, dan maakte ze nog kans op een prijs voor de plaatsing in het algemeen klassement, maar zou het minder gaan, dan zou ze alsnog per toestel kans maken op een medaille. Het inturnen ging matig, maar de wedstrijd ging een stuk beter! Waar met inturnen er regelmatig wiebels te zien waren, onder andere bij haar sprongserie (spagaatsprong-hurkhoeksprong), turnde zij dit tijdens haar wedstrijd stabiel. Uiteindelijk moest Maud het toestel bij de losse rol (of was het nou de handstanddoorrol…?) toch even de balk voortijdig verlaten. Ze maakte haar oefening netjes af en kreeg daarvoor een 9,75, goed voor een zevende plaats.

Bij de wedstrijd werd gewerkt met open jurering, wat betekent dat je de scores live kunt volgen in de zaal. Maud had de cijfers een beetje zitten volgen en het leek erop dat ze eerste was geworden op vloer. Naarmate de prijsuitreiking steeds meer in zicht kwam, werd Maud steeds zenuwachtiger…. En toen kwam er ook nog een bezwaar bij de jury binnen…. Gelukkig volgde de prijsuitreiking snel en werd Maud haar vermoeden bevestigd. MAUD JONGSMA TOESTELKAMPIOEN OP VLOER!🎉🎉🎉 En toen kwam er nog een verrassing, ook in het algemeen klassement had Maud een mooie klassering behaald: zij werd 3e en mocht dus een tweede medaille ophalen!